Niet voor de kleintjes !!

Na de Technische School mocht ik door naar de MTS en ik ben eerlijk, dat was niet zo’n geslaagde actie. Ik had het er niet naar mijn zin, het paste niet bij me. Mijn leven bestond uit muziek, kunst en roken en buiten het roken om is dat eigenlijk nog steeds zo. Maar goed ik vertrok elke ochtend van Enschede naar Hengelo en ging naar school. Nou ja, meestal.

In tegenstelling tot Enschede was Hengelo in die tijd meer een cultuurstad dan Enschede, er waren verschillende galeries en de zogenaamde ‘scene’ was kunstminnend. Ik kwam er graag en keek mijn ogen uit, ook het wereldje had mijn aandacht want er kwamen vaak muzikanten van onder ander de bekende Hengelose band Faghm. Kortom de cijferlijst was niet om naar huis te schrijven en toch had ik er veel ‘buitenschoolse’pret.

Ook van de jongste telgen op de school werd verwacht dat ze wat deden in de leerlingenraad en natuurlijk meldde ik mij aan. Het heeft geresulteerd in een aantal geweldige feesten. Zo werd Brainbox naar Hengelo gehaald en ik kan zeggen dat ik drie kwartier genoten heb van het nummer Sea of Delight en natuurlijk alle andere nummer van de net uitgekomen LP Brainbox. Het was geweldig. Ook de damesgroep Rainy Day Woman was op één van de feesten aanwezig en ik weet nog dat leraren bang waren dat het zou uitlopen op een topless gedoe. Nee hoor, het bleef netjes.

Niet dat het nooit uit de hand liep, echt wel.

Hoewel de leeftijd van de meesten al 17 jaar of ouder was moest er toch een Sinterklaasfeest worden gehouden. Geloof het of niet, er waren er die avond drie goedheilig mannen. Allemaal behoorlijk in de olie en zonder tabberd en mijter te herkennen als leraren. Wat was het geval.

Zonder dat de heren het van elkaar wisten werden ze uitgenodigd om die avond de rol van Sinterklaas op zich te nemen. Alle drie stemden toe en werden uitgenodigd voor visagie en een verkleed partij. Natuurlijk hoort bij zo’n situatie een borreltje, al was het maar voor de zenuwen. De fles werd diverse keren op de kop gehouden om het glaasje te vullen en werd middels een rietje, tussen snor en baard gestoken, zodat het vocht in de aanstaande Sinterklaas werd gebracht.

De eerste Sinterklaas kwam enigszins in verheugde staat de volle kantine van de school binnen onder een luid gebrul van wat eens was “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht”. Sint werd achter de microfoon geplaatst en begon een onsamenhangend verhaal over de stoomboot en de zak. Natuurlijk volgde er een luid applaus en mocht de heiligman plaatsnemen op de troon en zich laven, middels dat bekende rietje, aan de jonge klare. Hij zat amper of van de andere kant van de zaal kwam Sint 2 binnen. En nog meer in verheugde staat kijkend naar zijn gangwerk. Hij maakte zwaar slagzij en éénmaal achter de microfoon was er van zijn gebrabbel werkelijk niets meer te maken. Vanachter een gordijn werd een tweede troon het podium op geschoven en met vereende krachten werd Sint 2 hierin gedropt.

Nog maar net bekomen van de buikkrampen van het lachen ontstak er een luid gezang op het moment dat Sint 3 binnenkwam. Laatstgenoemde was gemakshalve maar op een deel van een ladder gelegd omdat lopen kennelijk niet meer mogelijk was. Onder luid gezang werd Sint 3 naar het podium gebracht en neergezet op een derde troon die tevoorschijn was getoverd.

Nu was de vraag natuurlijk wie de echte Sint was van de drie. Er werd gestemd maar de stemming was onduidelijk en dit was de reden van Sint 3 om toch maar in de benen te komen en een flinke ruk te geven aan de baard van Sint 2 die op zijn beurt de mijter van Sint 1 met een welgemeende slag de zaal in sloeg. Uiteindelijk ontaarde het geheel in een gevecht om de eer en werden baarden en pruiken de lucht in geslingerd.

Op het moment dat het toch wel ernst werd kwam de directeur het podium opgestormd en maakte een einde aan het feest. De Sinterklazen werden één voor één afgevoerd en de zaal werd ontruimd.

Het feest heeft nog lang gevolgen gehad voor de onrust op school maar werd vergeten nadat het een week zwaar had gevroren en geen gelegenheid werd gegeven om te schaatsen. Geheel passend in die tijd werd ijsvrij afgedwongen door een sitdown staking van alle leerlingen (met hier en daar een verdwaalde leraar).