Joschua van Rossem

Zo langzamerhand word ik, of een echte oude lul of nog opstandiger dan ik altijd al was. Na het ontbijt en het nieuws op mijn mac maak in altijd een rondje op social media. Eerst Facebook, kijken wat al mijn vrienden zoal hebben gedaan. Maarten van Rossum zou zeggen: “ Wat een immense treurigheid”. Ik ben aardig aan het afhaken op deze van advertenties aan elkaar hangende reclamezuil. Volgens de kenners van het algoritme zou er voor mij passende reclame moeten zijn geselecteerd maar alles wat voorbijkomt heeft niet mijn interesse of het past niet, zoals bij al die kleding die niet verder gaat dan 3xl. Als klap op de vuurpijl bepaalt datzelfde algoritme kennelijk ook wat ik als eerste moet zien, of ik als volwassene niet zelf zou kunnen bepalen welk berichtje ik het belangrijkste vindt. Nou ja, ik kijk het nog een weekje aan maar ben naarstig op zoek naar een goed alternatief.

Nu ik toch zo bezig ben. Het voortdurend bestoken met advertenties komt mede door de browser die we gebruiken en allerlei spyware achtige rommel achterlaat op MIJN mac of pc. Zo heb ik sinds kort Chrome en Google verwijderd van mijn desktop en alle andere devices. Het scheelt echt, je moet er even voor gaan zitten maar dan ben je gelijk van een hoop ellende af. Mijn browser heet BRAVE en is volledig in te stellen en doet het net zo goed als alle andere browsers, maar dan zonder het achterlaten van allerlei ellende en de mogelijkheid om mijn sporen op het world wide web na te gaan. Een verademing. BRAVE is trouwens ook aan de slag met een zoekmachine zonder trackers. Ik mocht me verblijden om een tester te zijn van deze zoekmachine en ik kan niet anders zeggen dan GEWELDIG ! Alternatief is natuurlijk Duckduck Go, in het Nederlands en ook geen trackers. Wordt het toch nog mooi op het internet.

Tja en dan dat andere Facebook gedrocht Whatsapp. Noodzakelijkerwijs i.v.m. vele contacten die daar nog opzitten moet ik deze app nog handhaven maar binnen een kleine kring gebruiken we nu Signal. Snel, betrouwbaar en niets blijft aan de kleefstok van Mark Zuckerberg hangen. Dus lezers op zoek naar een goed alternatief, probeer Signal en je bent gelijk een stuk gelukkiger. En ja, natuurlijk Twitter, ook zo’n Zuckerberg dingetje, en maar gegevens verzamelen ‘Big Brother is watching us’ dus misschien hier ook naar een veilig alternatief zoals ‘Mastodon’.

Nu ik toch aan het zuurpruimen ben misschien nog wat handige tips. Het winnen op ‘social media’ door advertenties van ‘weet ik veel’ door te sturen levert bijna nooit iets op anders dan gratis advertenties voor het bedrijf dat de reeks startte. Niets meer en minder dan een kettingbrief en daar werden de doorzenders ook nooit rijk van. Niet meer doen, zonde van de tijd die je erin steekt.

De stukje heeft misschien een hoog ‘van Rossem’ gehalte en ik ben me daar zeer bewust van en eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo erg. Volgende week met de vrouw eens overleggen of ook zij niet mijn kleren kan kopen, ze kent mijn maat en laten we wel zijn zwart staat me goed. Nog op zoek naar een rode brillenkoker dan ben ik er helemaal klaar (mee) voor !