Going to the run !

Het eerste wat ik vandaag las toen ik de computer opende was het bericht dat George Kooijmans ernstig ziek is en niet meer kan optreden. Ik smoorde een vloek en moest onmiddellijk denken aan Sound of the Screaming Day van de Golden Earrings (let op de s erachter) uit 1967. Voor mij de eerste keer dat ik de stem hoorde van George Kooijmans. Natuurlijk ben ik de band blijven volgen en toen ik de gelegenheid had om ze eens live te zien stond ik op een mooie plaats met zicht op de band en daar waar het geluid het beste zou moeten zijn. Ik was onder indruk, een goede band met heel goed repertoire.

Afbeelding met persoon, buiten, menigte, groot

Automatisch gegenereerde beschrijving
Eind juni 1991 speelde de Nederlands rockband Golden Earring om te vieren dat er een straat naar de band vernoemd was. (Fotograaf: onbekend)

Het concert vond plaats in de buitenlucht en wel bij de opening van de Muziekwijk in Almere (1991) waar de Golden Earring (de s was er inmiddels af) een straat naar hen vernoemd kreeg.

Ik had het pas uitgekomen album ‘Bloody Boocaneers’ gekocht en was vooral gecharmeerd van het nummer ‘Going tot he run’. Een nummer over een verongelukte Hells Angel. Hoewel vanuit het werk ik wel eens tegenover de Hells Angels had gestaan was het toch een song over een motorrijder en begreep en voelde ik de tekst. Ik hoopte dat ze het zouden spelen.

Toen de intro van het nummer begon hoorde ik het kenmerkende geluid van een aantal Harley’s. Ik vermoedde in eerste instantie dat ze een bandje met motorgeluiden lieten meedraaien totdat ik achter me een twintigtal ‘Angels’ op motoren zag aan komen. De Earring speelde het nummer terwijl de ‘Angels’ naast hun motoren stonden met de vuist in de lucht. Het was een memorabel moment en het staat in mijn geheugen gegrift. Na afloop van het nummer werden de motoren gestart en reden ze in slagorde weg een geur van rubber en verbrande benzine achterlatend.

Het was 1967 toen ‘The sound of the screaming day’ uit kwam en 1991 ‘Going to the Run’ en vandaag 5 februari 2021 lezen we dat het niet goed gaat met George. Voor mij 54 jaar gevuld met herinneringen waarin George Kooijmans samen met Boudewijn de Groot en Henny Vrienten als ‘Vreemde Kostgangers’ nog een extra bijdrage leverden met ‘Touwtje uit de deur’.

Meer woorden heb ik niet op dit moment.