Draaginsigne gewonden 4-2019

Ik zag laatst een veteraan die een insigne droeg met de tekst ‘Vulneratus Nec Victus’ oftewel ‘verwond maar niet overwonnen’. Dit was dus het zogenoemde Draaginsigne Gewonden. De inzet voor het vaderland, waar ter wereld dan ook, kan het risico inhouden dat je gewond raakt, zowel mentaal als fysiek. Het is dan meer dan terecht dat daar een onderscheiding bij hoort, want de maatschappelijke inzet is meer dan werk met een risico.

Voor politiemensen vindt dat werk voor het grootste deel binnen de landsgrenzen plaats, behoudens natuurlijk de politiemensen die op uitzending zijn of zijn geweest. Politiemensen lopen risico’s, omdat ze veelal opereren in klein verband en zeer incidentgericht zijn. Het reageren op meldingen kent geen voorbereidingstijd en de afhandeling is eigenlijk niet altijd te trainen, omdat elke situatie anders is. De vraagt doemt op of politiewerk gevaarlijk is en het antwoord is: ja, soms wel. Soms zijn er grote risico’s die moeten worden genomen. Dan gaat het niet alleen om geweldszaken, maar soms ben je ook afhankelijk van medeweggebruikers die geen rekening houden met het feit dat je met een prioriteit 1-rit onderweg bent naar een melding. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de gevolgen zijn soms verschrikkelijk, met jarenlange nasleep.

Zou het niet logisch zijn dat, naast een normale, op zorg gerichte afhandeling, er een erkenning zou zijn, die in ieder geval de inzet van de gewonde politieman of -vrouw onderstreept. Het land waar we ons vooral aan meten, Amerika, kent al jaren zo’n onderscheiding: het Law Enforcement Purple Heart. Het is een speciaal voor de politie in het leven geroepen draaginsigne voor hen die tijdens de dienst gewond zijn geraakt en daardoor hun werk niet meer kunnen uitvoeren. Zo simpel kan het dus zijn om een deel van het medaillebeleid uit te voeren. Het is bekend dat er binnen de Nationale Politie al jaren wordt nagedacht over medaillebeleid, maar de traagheid waarmee dat gebeurt, toont in ieder geval niet het respect dat gewonde collega’s toekomt.